19 Mayıs 2013 Pazar

60'larda Elektro Gitar: Beatles, Clapton, Rolling Stones

1960'larda ise elektro gitar tarihinde bambaşka birşey oldu. Olaya bu tarihlerde İngiziler de giriyordu. Şöyle ki John Mayall, Keith Richards ve Eric Burdon babalarının plaklaıyla müziğe gönül vermiş isimlerdi. Bunlarda elektro gitarlarıyla müziğe girdiler. Tabii ki bunların yanında Beatles grubu elektor gitarın popülerşmesinde büyük bir rol oynamıştır.

Beatles Grubu ve Elektro Gitar

Paul McCartey ve Lennon'ın başı çektiği Beatles grubu RnB parçaları yeniden kendilerine göre düzenleyip, olaya az biraz popülerlik kattı. Beatles grubu o tarihlerde tipik bir rock grubu nasıl olması gerektiğini de göterdi. Çok sade... Bass gitar, davul ve elektro gitar... O dönemde elektro gitar satışları patlama yaptı. Harison'un kullandığı Gretch marka elektro gitardan binlerce satıldığı söylenmektedir.


Chicago Blues ve Rolling Stones

Daha sonraki dönemde, Chicago Blues tarızında çok etkilenen ve bunu kendi için harmanlayıp bir müzik türüne dönüştüren Rolling Stones grubu elektro gitarın tanınmasında ve daha çok kitleye ulaşmasında çok etkili oldu. Tabii ki bu yıllarda yeni yeni efektler keşfedildi. Mesala Rolling Stones'un bu yıllardaki bir şarkısında dünya üzerindeki ilk fuzz pedalı kullanılmıştır.

Clapton ve Ekipmanı: Les Paul ve Marshall



Eric Clapton'da yukarıdaki saydığım müzisyenlerden sonra çok çok önemlidir. Gibson Les Paul marka gitarı Marshall Amfisi ile, bu setup'ın ilk kaşiflerindendir. Günümüzde Slash bile aynı setuptan kullanır. Clapton slow blues yaparak elektro gitarların yayılmasında öncülük eden bir başka isim olarak tarih sayfalarında yerini almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder