16 Mayıs 2013 Perşembe

Elektro Gitarın Doğuşu ve 50'ler

1940'lardaki Amerika'daki ekonomik kriz ve müzik aletlerinin ucuzlaması(veya daha ucuz metaryellerden de üretilmeye başlamasıyla diyelim) nispeten daha az parası olan gençlerin eline elektro gitarın da geçmeye başlamasına sebep oldu.

Elektro Gitar'ın yaygınlaşması, Western, Blues

40'ların sonlarına doğru Western ve Blues müziğin yaygınlaşmaya başlaması ve popüler müziğin değişmesi elektro gitara olan ilgiyi arttırdı. Birçok sevilen Western ve Blues icra eden müzisyen temiz ton(clean) elektro gitar sesini kullanmasıyla bu ton halk arasında sevilir hale geldi. Çünkü daha önce hiç duyulmamış bir etki yaratıyordu.

İlk Distortion Tonunun Tesadüfen Ortaya Çıkması

Willie Kizzart adlı bir müzisyen kayıt yapmaya giderken arabada amfisi düşürür. Derken o amfiyle kayda girer. Amfi bozulmuştur. Ve ilk kez biraz kirli bir tonu keşfederler. Willie de bu tonu çok sevmiştir. O şekilde kayda girerler. Derken albüm patlama yapar. Distortion tonu halk arasında sevilmiştir. İşte o amfinin düştüğü gün bir milat olmuştur. O günden sonra, türlü türlü distiortion pedallar, amfilerin drive kanaları vs. yıllar geçtikçe çeşitleri katlanarak artacaktır. Yine bu yıllarda telecaster, stratocaster, les paul gibi türlü türlü gitar çeşitleride yapılmaya başlandı. Ancak teknik yazıya daha sonra geçeceğim için bunların detaylarını şimdilik boş geçiyorum. Bir sonraki yazım 1960'larda elektro gitarın tonu olacak. Takipte kalınız ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder