15 Mayıs 2013 Çarşamba

Elektro Gitar Hangi İhtiyaç Sonucunda Ortaya Çıktı?

İhtiyaç yoksa icat yoktur

Daha sonra gitarın tarihi hakkında bir yazı yazacağım ama bloğumun ilk yazısı elektro gitar olmasını istedim ve bu yazıyı yazıyorum. En başa gidelim.... Elektro Gitar ne zaman ve nasıl kullanılmaya başlandı....

Öncelikle tarihte hemen hemen herşey bir ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu mottoyla yola çıkarak klasik ve akustik gitarların kalabalık topluluklar önünde sesinin az gelmesi nedeniyle elektro gitarların ortaya çıktığını belirtebiliriz. Gitarlarda sesi, tellerin gövde üstünde titreşmeye başlamısyla çıkar. Zaman içinde bu teller ne kadar kalın olursa olursa, büyük topluluklar içinde performans gösteren müzisyenlere yetmiyordu.


Les Paul

Derken metal resonator gitarlar ortaya çıktı. Bu gitarların çıkış amacı ise, metal üzerinde tellerin titreşimini artacak olması ve sesin daha fazla uzamasıydı. Ama bu da çok büyük seslere ulaşamadığından başka şeyler düşünülmeye başlandı. 1920'lerin sonunda Lester Polfus bugünkü elektro gitarın temelini oluşturdu. Mikrofon ve telefon manyetiklerini gitarın gövdesine yerleştirmek süretiyle çalışma prensibi bugünkü elektro gitara çok yakın bir sistem geliştirdi. Çok daha sonraları Lester bu işi bırakmayacak, günümüzün en popüler elektro gitarlarından biri olan(hep aklımda Guns Roses gitaristi Slash var) Les Paul modelini geliştirecek. Konuyu dağımatan o mevzuya da daha sonra geleceğimi belirtmek isterim.


İlk keşif

Herneyse, biz devam edelim... 1934 yılında Lloyd Loar isimli ABD vatandaşı bir mühendis. Lloyd gitardan çıkan sesin, tahmin edilenin aksine gitar gövdesinden değil, tellerden geldiğini; gövdenin ise sadece gitarın tonunu değiştirdiğini ortaya çıkardı. Tabi o yıllarda Les Paul de, Rickenbacker de araştırmalar yapıyordu. Rickenbacker de ilginç bir adam, o olaya da sonradan sonradan gireceğim.

Loar bu keşfin ardından, tellerin altına bir manyetik yerleştirdi ve tellerin titreşmesinde oluşan sesi manyetiklerle topladı ve bir kablo ile amfiye verdi.

Keşfettiği şey müthiş bir şeydi. Çünkü amfiden gelen ses bir klasik gitar sesi değildi. O ses bir başka enstrümanın, elektro gitarın sesiydi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder